Ote elämästäni osa 13

Vihaa. Sisälläni.

Siellä sitä oli. Paljon. Monta vuotta. Vuosikausia, vuosikymmeniä. Painostavana, lamaavana. Sairasta synkkää vihaa. Vihaa ja häpeää. Raskas taakka kantaa. Eikä sitä edes huomannut, sitä, että se oli taakka. Luulin, että sen kuuluu olla siellä, sisälläni.

Häpeä. Jossain vaiheessa tajusin, että se viha olikin häpeää, mutta mieleni käänsi sen vihaksi, koska sitä oli helpompi käsitellä. Oli helpompaa olla vihainen kuin hävetä. Viha. Se antaa energiaa, potkii sinua persuksille. Kykenet toimimaan. Mutta häpeä lamaa sinut, saa sinut vetäytymään syrjään…häpeämään. Kuinka vihasinkaan hävetä!!

Niin pitkälle kuin muistini kantaa, muistan häpeän. Ainaisen seuralaisen. Jossain vaiheessa häpeän tunne hämärtyi ja muuttui vihan tunteeksi ja elämä oli siedettävämpää. Oli helpompaa vihata. Kun oikein hävetti, vetäisin vihakortin esille ja johan helpotti!

Olin vihainen murkku, sillä juuri murrosiässä lopullisesti löysin vihan. Vihasin kaikkea ja kaikkia ja ennen kaikkea itseäni. Tottakai! Koska toinen vaihtoehto oli hävetä itseäni, mutta viha oli helpompi tunne ja oli helpompaa vaan vihata.

Siispä viha riehui sisälläni ja häpeä poltti sieluani.

Tulin aikuiseksi ja viha seurasi vierelläni. Vähitellen se siirtyi hieman kauemmaksi, olkapäälle, korvan taakse. Siellä se kulki vuosikymmeniä mukanani, kunnes pitkän terapian aikana löysin taas vihan ja sen alta häpeäni. Ja taas olin vihainen. Vihainen siitä, että muistin häpeän, jota en halunnut muistaa.

Tänä päivänä olen tehnyt aselevon vihani ja häpeäni kanssa. Minun oli pakko, jotta voisin jatkaa elämääni. Ne tunteet ovat edelleen mukanani, mutta niiden voima on hiipunut. Voin tarkastella niitä etäältä, kuin ulkopuolisena. Annan tämän tilanteen toistaiseksi olla ja elän tätä elämää tässä ja nyt. Viha ja häpeä, te saatte nyt luvan odottaa, koska minä elän nyt elämääni!

20190115_133135

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: