Ote elämästäni osa 10

Osastolla

Istun taksissa sylissäni kirjekuori, jossa on sisällä potilaskertomus. Katson ikkunasta ulos, on pimeää. Marraskuu. Puristan kirjekuorta ja sisälläni on tyhjyys, ihmetys ja hämmennys. Vilkaisen kirjekuorta ja mietin: avaisinko sen… Ajatus katoaa illan pimeyteen. Olen matkalla tuntemattomaan, vieraaseen paikkaan. Pitäisikö minun huolestua, pelätä, jännittää…

“On kulunut kaksi viikkoa siitä, kun tulit tänne. Muistatko tulosi?” “Kyllä minä muistan.” Istun pöydän ääressä hajanaiset ajatukset ja lauseet sumeina päässäni. “Voit aloittaa valvotun ulkoilun, puoli tuntia kerrallaan. Luuletko, että pystyt siihen?” “…..kyllä, luulen niin.”

Makaan lattialla ohuella patjalla. Taustalla soi hiljaa rauhoittava musiikki. Ympärilläni makaa 5-6 ihmistä samanlaisella patjalla. Rauhallinen ääni kehoittaa rentoutumaan ja hengittämään syvään. Pidän silmäni kiinni ja yritän rentoutua. Silmäni vuotavat solkenaan.. keho reagoi vaikka tunteet ovat hukassa.

“Miltä sinusta nyt tuntuu?” “Aika hyvältä, kai.” “Minä huomaan sen, olet edistynyt. Et näytä enää ilmeettömältä vahanukelta.” Hymyilen, tuntuu aika hyvältä hymyillä.

Naurua, hillitöntä naurua. On kevättalvi, on aika hyvä olla. Katson ympärilleni ja näen tutut, turvalliset seinät. Istumme lattialla nauraen. Ystäviä, kyllä, nämä ovat ystäviäni, kohtalotovereita. Ihmisiä, joita yhdistää nämä seinät, tämä paikka. Ihmisiä, jotka ovat rikki ja jotka tarvitsevat paikan, jossa eheytyä.

Istun junassa, sisälläni riemu. Koti. Voi kuinka minulla onkaan ikävä kotia! Maisema vilisee ikkunan takana. Kehoni tuntuu keveältä, minun on helppo hengittää. Juna pysähtyy, otan painavan laukkuni ja astun auringon paisteeseen. Matkani tuntemattomaan onnistui: elämä jatkuu ja olen nyt hiukan vahvempi ja kenties myös ehjempi.

20181114_125439-01

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: